OLIWA PÓŁNOCY - OLEJ RZEPAKOWY RAFINOWANY JADALNY WOROL
Olej rzepakowy rafinowany jadalny, uznawany za najzdrowszy w diecie człowieka, otrzymywany jest z oleju rzepakowego surowego, pochodzącego z podwójnie ulepszonych odmian ziarna rzepaku „OO”.
Tłuszcze pozyskiwane z roślin oleistych są ważnym źródłem energii niezbędnej w prawidłowym żywieniu człowieka. Olej rzepakowy z natury nie zawiera izomerów trans, cholesterolu.
Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone | 7% |
Jednonienasycone: - oleinowy - eikozenowy |
62% 1% |
Wielonienasycone: - linolowy - linolenowy |
20% 10% |
Czy wiesz, że olej z rzepaku…?
- dzięki optymalnej zawartości kwasu linolenowego odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego
- zawiera najmniejszą ilość niekorzystnych dla zdrowia człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych
- poprzez obecność substancji aktywnych tj. tokoferoli, fitosteroli i witamin A oraz E, korzystnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Tokoferole i witaminy działają jak przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Natomiast Fitosterole pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu.
- w jej procesie pozbywamy się szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak metale ciężkie (żelazo, ołów, kadm, arsen, rtęć) oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
- zawartość fosforu w produkcie finalnym wynosi jedynie kilka mg/kg
- niweluje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych i nadtlenków
- zapewnia neutralny smak i zapach
Olej rzepakowy WOROL – własności i wartości!
- charakteryzuje się bardzo dobrą stabilnością oksydacyjną – to znaczy, że bardzo długo pozostaje świeży.
- jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach - posiada wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nadaje się do smażenia w temperaturach rzędu nawet 230°C. Cechuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne,
- ma bardzo dobrą stabilność chemiczną, stabilność smaku i zapachu (nie przenosi zapachów)
- łatwo odsącza się z usmażonych produktów – mają one nieco mniejszą zawartość tłuszczu i kaloryczność.
- znakomicie sprawdza się jako składnik wszelkich wypieków
- bardzo łatwo emulguje, szczególnie w środowisku kwaśnym oraz w obecności jajka kurzego jako emulgatora (np. w majonezach i sosach). Ułatwia mieszanie składników i nie wytrąca się z produktu gotowego.
Co wyróżnia nasz olej…?
Obok opisanych powyżej wartości i cech, olej rzepakowy WOROL to gwarancja niezrównanego SMAKU, ZAPACHU i BARWY oraz NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI!