OLIWA PÓŁNOCY - OLEJ RZEPAKOWY RAFINOWANY JADALNY WOROL

Olej rzepakowy rafinowany jadalny, uznawany za najzdrowszy w diecie człowieka, otrzymywany jest z oleju rzepakowego surowego, pochodzącego z podwójnie ulepszonych odmian ziarna rzepaku „OO”.

Tłuszcze pozyskiwane z roślin oleistych są ważnym źródłem energii niezbędnej w prawidłowym żywieniu człowieka. Olej rzepakowy z natury nie zawiera izomerów trans, cholesterolu.

contentoffer imgright
contentoffer img
OLEJ RZEPAKOWY RAFINOWANY JADALNY WOROL
Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone 7%
Jednonienasycone:
- oleinowy
- eikozenowy

62%
1%
Wielonienasycone:
- linolowy
- linolenowy

20%
10%

Czy wiesz, że olej z rzepaku…?

  • dzięki optymalnej zawartości kwasu linolenowego odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego
  • zawiera najmniejszą ilość niekorzystnych dla zdrowia człowieka nasyconych kwasów tłuszczowych
  • poprzez obecność substancji aktywnych tj. tokoferoli, fitosteroli i witamin A oraz E, korzystnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Tokoferole i witaminy działają jak przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Natomiast Fitosterole pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu.
contentoffer img3
  • w jej procesie pozbywamy się szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak metale ciężkie (żelazo, ołów, kadm, arsen, rtęć) oraz wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
  • zawartość fosforu w produkcie finalnym wynosi jedynie kilka mg/kg
  • niweluje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych i nadtlenków
  • zapewnia neutralny smak i zapach

Olej rzepakowy WOROL – własności i wartości!

  • charakteryzuje się bardzo dobrą stabilnością oksydacyjną – to znaczy, że bardzo długo pozostaje świeży.
  • jest bardzo stabilny w wysokich temperaturach - posiada wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nadaje się do smażenia w temperaturach rzędu nawet 230°C. Cechuje się dobrą wytrzymałością na zmiany termiczne,
  • ma bardzo dobrą stabilność chemiczną, stabilność smaku i zapachu (nie przenosi zapachów)
  • łatwo odsącza się z usmażonych produktów – mają one nieco mniejszą zawartość tłuszczu i kaloryczność.
  • znakomicie sprawdza się jako składnik wszelkich wypieków
  • bardzo łatwo emulguje, szczególnie w środowisku kwaśnym oraz w obecności jajka kurzego jako emulgatora (np. w majonezach i sosach). Ułatwia mieszanie składników i nie wytrąca się z produktu gotowego.

Co wyróżnia nasz olej…?

Obok opisanych powyżej wartości i cech, olej rzepakowy WOROL to gwarancja niezrównanego SMAKU, ZAPACHU i BARWY oraz NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI!

WIĘCEJ